Μέθοδος M.P.S.P.

H μέθοδος Μ.P.S.P. (Modular Prefabricated Steel Panels) είναι ένα σύστημα δόμησης – προκατασκευής, αναπτυχθέν από τον κ. Γιάννη Μαρνέρη, που συνίσταται σε μεταλλικούς σύμμεικτους φορείς, και εφαρμόζεται χωρίς περιορισμούς, σε όλα τα κτίρια.

Κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
1. Η μεγάλη ταχύτητα κατασκευής, διπλάσια τουλάχιστον της συμβατικής, που οφείλεται στο γεγονός ότι η κατασκευή των μεταλλικών φορέων μπορεί πρακτικά να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Έτσι γίνεται εκμετάλλευση του χρόνου κατασκευής της θεμελίωσης, με παράλειψη ή περιορισμό των συνήθων διαδικασιών πριν την έναρξη της παραγωγής (όπως επιτόπου αρχικές μετρήσεις, προγράμματα περιγραφής φορέων τύπου TECLA, κλπ). Αυτό οφείλεται στην αφενός στο πολύ προωθημένο επίπεδο της στατικής μελέτης εφαρμογής, και αφετέρου στο προβλεπόμενο από την μέθοδο ευέλικτο σύστημα συνδεσμολογίας, που είναι απλό και επιτρέπει την αντιμετώπιση διάφορων θεμάτων, που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της κατασκευής. Σημειώνεται ότι στο σύστημα εντάσσεται προαιρετικά ένας δευτερεύον σκελετός για την διαμόρφωση των ανοιγμάτων (παράθυρα-πόρτες) και την στήριξη των γυψοσανίδων-τσιμεντοσανίδων του συστήματος της ξηρής δόμησης.

2. Το μικρό κόστος κατασκευής, 70% περίπου της συμβατικής, που οφείλεται στην πλήρη εκμετάλλευση των αντοχών των στοιχείων, χωρίς τις συνήθεις ενοποιήσεις διατομών, και αυτό λόγω της ξεχωριστής αντιμετώπισης κάθε μεμονωμένου panel,  και την χρήση μικρών και λεπτών σύμμεικτων κοίλων διατομών για την μόρφωση των υποστυλωμάτων όπως θα αναπτυχθεί στα επόμενα.

Κάθε όροφος της κατασκευής χωρίζεται σε ένα σύνολο κατακόρυφων και οριζόντιων panels, που συνδέονται μεταξύ τους οριζοντίως και καθ’ ύψος με ένα ιδιοφυές σύστημα συνδεσμολογίας (Σχ. 1).

Κατασκευάζονται αρχικά τα κατακόρυφα panels κάθε ορόφου και στην συνέχεια τοποθετούνται τα οριζόντια panels σε ειδικές λάμες “πατούρες”, που προβλέπονται στις δοκούς των κατακόρυφων panels. Επί των οριζόντιων panels, που φέρουν τραπεζοειδή λαμαρίνα,  εγχύνεται λεπτή πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Στην συνέχεια επαναλαμβάνεται ο πιο πάνω κύκλος εργασιών για τον επόμενο όροφο (Σχ. 2). Σε μικρότερες κατασκευές το σύστημα λαμαρίνας-πλάκας σκυροδέματος μπορεί να αντικατασταθεί από διπλό φύλο κόντρα πλακέ θαλάσσης, καλά καρφωμένο.

Στο Σχ. 3 φαίνεται ένα τυπικό κατακόρυφο panel αποτελούμενο από ένα πλαίσιο ενός ανοίγματος. Με κίτρινο χρώμα εμφανίζονται οι κύριοι φορείς, και με γαλάζιο οι δευτερεύοντες από στρανταριστές διατομές  για την μόρφωση των ανοιγμάτων και την στήριξη των γυψοσανίδων/τσιμεντοσανίδων. Τα υποστυλώματα αποτελούνται από μικρών διαστάσεων και πάχους κοίλες σύμμεικτες διατομές, που φέρουν στο πάνω μέρος τους διατμητικούς συνδέσμους. Στο κάτω μέρος των δοκών, που είναι μορφής  IPE, διακρίνονται οι οριζόντιες λάμες, που αποτελούν “πατούρες” για την προσωρινή στήριξη των οριζόντιων panels.

Στο Σχ. 4 φαίνεται το ίδιο κατακόρυφο panel, μετά την τοποθέτηση των του σκελετού στήριξης των γυψοσανίδων/τσιμεντοσανίδων. Σημειώνεται και πάλι ότι το δευτερεύον σύστημα μόρφωσης ανοιγμάτων είναι προαιρετικό, πλην όμως συμβάλει στην ταχύτητα του χρόνου κατασκευής.

Στο Σχ. 5 φαίνεται ένα άλλο κατά κατακόρυφο panel, που εμπεριέχει ένα σύστημα δυσκαμψίας από χιαστί διαγώνιες ράβδους.

Στο Σχ. 6 φαίνεται ένα τυπικό οριζόντιο panel, στο οποίο με κίτρινο φαίνονται οι κύριες δοκοί και με γαλάζιο οι δευτερεύουσες από στρανταριστές διατομές για την προσωρινή στήριξη των panels στις λάμες-πατούρες των κατακόρυφων panels. Οι κύριες δοκοί είναι μορφής IPE και φέρουν στο πάνω μέρος διατμητικούς συνδέσμους. Επί των δοκών τοποθετείται τραπεζοειδής λαμαρίνα για την κατασκευή λεπτής πλάκας συροδέματος.

Στις φωτογραφίες 1 και 2 φαίνονται φάσεις από την εφαρμογή της μεθόδου στην κατασκευή του κτιρίου Dreams, στο ανακατασκευαζόμενο τουριστικό συγκρότημα στα “ΑΣΤΕΡΙΑ” Γλυφάδας.

Σχ. 1: Τοπικός ξυλότυπος, στον οποίο φαίνονται τα κατακόρυφα (P), και τα οριζόντια (S) panels. Παρατηρούμε ότι κάθε υποστύλωμα αποτελείται από ένα ή περισσότερα υποστυλώματα των επιμέρους κατακόρυφων panels.
Σχ. 1: Τοπικός ξυλότυπος, στον οποίο φαίνονται τα κατακόρυφα (P), και τα οριζόντια (S) panels. Παρατηρούμε ότι κάθε υποστύλωμα αποτελείται από ένα ή περισσότερα υποστυλώματα των επιμέρους κατακόρυφων panels.
Σχ. 2: Αριστερά φαίνονται τα κατακόρυφα panels ενός ισογείου και δεξιά τα οριζόντια.
Σχ. 3: Τυπικό κατακόρυφο panel.
Σχ. 3: Τυπικό κατακόρυφο panel.
Σχ. 4: Τυπικό κατακόρυφο panel, μετά την τοποθέτηση σκελετού τσιμεντοσανίδων/γυψοσανίδων.
Σχ. 4: Τυπικό κατακόρυφο panel, μετά την τοποθέτηση σκελετού τσιμεντοσανίδων/γυψοσανίδων.
Σχ. 5: Κατακόρυφο panel, που εμπεριέχει ένα διαγώνιο σύστημα δυσκαμψίας.
Σχ. 5: Κατακόρυφο panel, που εμπεριέχει ένα διαγώνιο σύστημα δυσκαμψίας.
Σχ. 6: Τυπικό οριζόντιο panel.
Σχ. 6: Τυπικό οριζόντιο panel.
Φωτογραφία 1: Από εφαρμογή της μεθόδου στα ΑΣΤΕΡΙΑ Γλυφάδας.
Φωτογραφία 2: Από εφαρμογή της μεθόδου στα ΑΣΤΕΡΕΙΑ Γλυφάδας.

Ενδιαφέρεστε για κάποια από τις Υπηρεσίες;